Diego Pressenda

I nordvästra Italien hittar vi den omtalade regionen Piemonte som vunnit både våra och många andras hjärtan med sina fantastiska viner, människor och landskap. En av de välkända kommunerna i regionen heter Monforte d'Alba som likt Serralunga d'Alba är välkända för sina lite strävare, potenta och långlivade viner. 

Det är i just Monforte d'Alba som vi hittar producenten Diego Pressenda som är ett relativt ungt vinhus men med mycket tradtion. Idag är det Diego's dotter Silvia som är vinmakaren och filosofin att arbeta och odla traditionella druvor för regionen och blanda det med nya idéer samtidigt som man har respekt för naturen och terroiren. Att man nu för tiden även producerar Riesling beror på Silvias passion till druvan. 

 

Vinflaska med Dolcetto d'Alba Superiore från Diego Pressenda

Dolcetto d'Alba Superiore 2017

Druva: 100% Dolcetto
Vinifikation: Druvorna plockas för hand och har en mascerationstid på 6 dagar tillsammans med skalen. Lagras sedan till 80% på ståltank och 20% på använd fransk barrique i 10 månader.

I glaset hittar du ett djupt lilarött vin med dofter av blåbär, torkad frukt och kryddigatoner. Smaken är väldigt rik med fin syra tillsammans med mjuka taniner. Matcha gärna med en charkbricka med kött och ost eller pizza.

Drick nu eller inom 2 år.

Pris: 154kr

Vinflaska med Dolcetto d'Alba Superiore från Diego Pressenda
Vinflaska med Barbera d'Alba Superiore från Diego Pressenda

Barbera d'Alba Superiore 2018

Druva: 100% Barbera
Vinifikation: Druvorna plockas för hand och har en mascerationstid på 8-10 dagar med skalen.
Lagras sedan 10-12 månader på fransk barrique.

Rubinröd färg tillsammans med en intensiv doft av mörk- och rödfrukt möter dig i glaset. Vinet är balanserat med silkeslena tanniner, fräsch syra, gott om juiciga frukter och reflekterar den typiska karaktären hos Barbera.
Perfekt till diverse pastarätter eller grillat nötkött.

Drick nu eller inom 5 år.

Pris: 177kr

Vinflaska med Barbera d'Alba Superiore från Diego Pressenda
Vinflaska med Langhe Nebbiolo från Diego Pressenda

Langhe Nebbiolo 2019

Druva: 100% Nebbiolo
Vinifikation: Druvorna plockas för hand och har en mascerationstid med skalen på 10 dagar.
Lagras i ståltank i 6 månader innan vinet buteljeras.

Doften går åt rödfrukt och blommiga-toner och färgen är tegelröd. Ett elegant och pollerat vin med druvtypiska smaker och härliga tanniner. Perfekt ihop med nöt- och lammkött eller ett långkok.

Drick nu eller inom 5 år.

Pris: 171kr

Vinflaska med Langhe Nebbiolo från Diego Pressenda
Vinflaska med Barolo 2016 från Diego Pressenda

Barolo Barbadelchi 2016

Druva: 100% Nebbiolo
Vinifikation: Druvorna plockas för hand och har en mascerationstid med skalen på 15-20 dagar.
Lagras på stora franska ekfat i 30 månader och sedan 6 månader på flaska.

Detta är Diego Pressendas instegs-Barolo och namnet Barbadelchi är till minne av farbrorn Adelchi. Producenten beskriver vinet som en väldigt klassisk Barolo som är enkel att närma sig. Doft av röda körsbär, viol och lite tobak.
Precis som väntat av en Barolo från regionen så möts du av tydliga tanniner som berättar att vinet inte gör sig illa av några år i vinkällaren. Vinet har en viss komplexitet fyllt med behaglig frukt och en elegant avslutning.
Matcha det med det mesta du kan hitta på menyn i Langhe.

Dricka nu eller inom 10 år.

Pris: 312kr

Vinflaska med Barolo 2016 från Diego Pressenda
Vinlåda från Diego Pressenda med Barolo, Dolcetto, Barbera och Langhe Nebbiolo

Verum Vinum #001

2stDolcetto d'Alba Superiore2017
2stBarbera d'Alba Superiore2018
1stLanghe Nebbiolo2019
1stBarolo Barbadelchi2016
X Slutsåld